Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

The screaming walls of Athens..


gerodaki

                                                                                                                                                   Της Βασιλίκας Σαριλάκη

H Αθήνα της κρίσης σήμερα, είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οι δημόσιοι χώροι της είναι τόσο φορτωμένοι graffiti, συνθήματα και παντός είδους γραφές κι εικόνες.Ο τοίχος, δεν έχει μόνο την δική του Ιστορία στην Αθήνα αλλά τώρα, στην περίοδο της απόγνωσης λέει την δική του σκληρή αλήθεια.Στο Γκάζι, στου Ψυρρή, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στο τέλος της Ερμού, στα Πατήσια στην Κυψέλη και σ΄ όλες τις φτωχογειτονιές οι τοίχοι, σχολιάζουν , καταγγέλλουν, κραυγάζουν, θρηνούν. Είναι μια ιδιαίτερη, ανώνυμη, πλην ομιλητική “κοινή γνώμη”,αποτελούν ένα ασφαλές πολιτικό ρεπορτάζ και είναι μάλλον ο χορός της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας..Δείτε τους.

graf9


   DSC02683                 gr10

  Η Ελληνική κοινωνία δείχνει σήμερα φοβερά τρομαγμένη αλλά και εξοργισμένη με όσα έχουν συμβεί, καταγγέλλει τους κλέφτες δημόσια αλλά όπως και στην εικόνα του τοίχου νοιώθει φιμωμένη και ανήμπορη να διεκδικήσει όσα της έχουν κλέψει. Αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.

               DSC02675     DSCF6474           
Πριν λίγο καιρό ο τοίχος ήταν επιεικής, έδειχνε την αγάπη μας για το ευρώ και πως δεν θέλουμε να το αποχωριστούμε καθόλου. Τώρα ο τοίχος δεν αστειεύεται καθόλου. Δείχνει τα δόντια του και σαρκάζει:”Τα όπλα μπορούν να σε σώσουν από τα ζόμπι. Το μαχαίρι μπορεί να σε σώσει από την πείνα.”                           

DSC02728    live

Ο Τοίχος ξέρει να χτυπάει νεύρο. Δείχνει μια μισόγυμνη κουτσή με κόκκινο γοβάκι, να κάνει πασαρέλα με ύφος μοντέλου και δίπλα γράφει: Greece next economic model!Δίπλα το τουριστικό σύνθημα του Υπουργείου Τουρισμού “Live your myth in Greece”αλλάζει σε “Live your Greece in myth”.. Μεγάλη πίκρα..

athens_04

batsoi    gr2 

Σήμερα η Ελλάδα κατεβάζει ρολά. Τα μαγαζιά κλείνουν. Οι τοίχοι γεμίζουν ασφυκτικά συνθήματα. Οι κουκουλοφόροι καίνε,οι αναρχικοί καλούνε σε αντάρτικο πόλης, ο τοίχος τους ηρωoποιεί, δείχνουν την Αθήνα να καίγεται και τους μπάτσους σαν γουρούνια με τα γκλόμπς.

chaos

                  Κάποτε τα παιδιά κι οι έφηβοι ήταν αθώοι. Και ζωγράφιζαν τον Σαίξπηρ στον τοίχο.

   DSC02698   DSC02694    DSC02723 
  

graffiti_athens
  Ύστερα τα φτερά της αθωότητας έπεσαν ξαφνικά. Οι έφηβοι έγιναν εκπεσώντες άγγελοι κι ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε κτίριο του Βωβού και κεκλιμένη Βαβέλ! Το κέρδος ισοπέδωσε τα πάντα. Λαμόγια παντού. 

 DSC02730     DSC02833 DSC02686

                                         Δεν υπήρχε πλέον καιρός για παραμύθια με γοργόνες και πειρατές..

 DSC02759     gr7

           Και δεν άντεχαν να βλέπουν γύρω τους. Κάποια στιγμή κανένας αληθινός άνθρωπος δεν άντεχε να βλέπει!

gr8

“Το τοπίο της ζωής σας είναι χτισμένο πάνω στον θάνατο” είπαν και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή..


          DSC02853                DSC02857

         Παντού θλίψη, εμπόδια, μιζέρια, στεναχώρια κι αξεπέραστα προβλήματα. Παντού αδιέξοδο. Δεν πάει άλλο.

 
   DSC02815  DSC02805   DSC02862

Κάποιοι στράφηκαν στο Διαδίκτυο να ξεχαστούν. Αλλά μερικούς τους αποξένωσε. Κάποιοι στην τηλεόραση αλλά διαπίστωσαν πως η TV χειραγωγεί και δεν αστειεύεται σε θέματα εξουσίας.. 

DSC02785            athens-graffiti_super-democracy-as-seen-on-tv

                           «Έγχρωμη TV , Ασπρόμαυρη Ζωή.» (οδός Στουρνάρα, Αθήνα)  

tv     DSC02692

Ο Τοίχος άρχισε να ειρωνεύεται τα media και τους τηλεαστέρες..Εδώ απευθύνεται στον Κωστόπουλο που κλαίγεται στις τηλεοράσεις πως έχει φαληρίσει: “Κουράγιο Πετράν..” του λέει..Κάποτε στο Γκάζι γράφτηκε το φοβερό σλόγκαν: «Το Lifestyle είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο.» Ο τοίχος έγραψε Ιστορία..

523318_401102983234352_100000039612443_1542439_2136011110_n   

Η απειλή όλο και μεγάλωνε, το θηρίο θέριευε, το βλέπαμε αλλά κάποιοι έκαναν τους τρελούς.. Ο τοίχος πάλι σχολίασε: «Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία, αλλά τι με νοιάζει εμένα?» (λόφος Στρέφη, Αθήνα)
 
                            DSC03076           DSC03078

“ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙΓΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙΝΕ ΜΥΑΛΑ" έγραφαν στους τοίχους. Παλιότερα μερικά παιδιά στράφηκαν στην Εκκλησία. Ύστερα ξέσπασαν και τα σκάνδαλα με τον Πάπα και τους γύρω παιδεραστές που δεν έμεινε ασχολίαστο.

 
                  DSC03081           DSC02679

 
Τα αδιέξοδα μεγάλωναν, η κρίση γινόταν απειλητική, η ανεργία το ίδιο, ήρθε η Πλατεία και η μεγάλη κραυγή που πολλές φορές έγινε βία και γενικευμένη καταστροφή, μια ανηλεής καταστροφική μανία, χωρίς διάκριση..


 DSC02716  gr3   gr4

                          Η κουκούλα πήρε το πάνω χέρι. Ήταν πλέον πολύ αργά και η κατάσταση είχε ξεφύγει..
   maskes

Συνθήματα..«Τα γκαζάκια δεν είναι μόνο για καφέδες.» (οδός Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα)..«Μην τα περιμένετε όλα από την Αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.» (Παπασωτηρίου, οδός Στουρνάρα, Αθήνα). ‘Δεν φοβάμαι τίποτα, Δεν ελπίζω τίποτα, Ι am a free man.”.. Ο τοίχος προειδοποίησε αλλά ποιός άκουσε;

   masca2

«Το καλύτερο σχολείο που φωτίζει είναι αυτό που καίγεται.». «Ο Χριστός δίδαξε και πέθανε. Οι καθηγητές τι περιμένουν ?» ( Ε.Μ.Π., Αθήνα). Καμία προσευχή δεν πιάνει πλέον. Ο νέος στον Τοίχο κατουράει πάνω στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος πιθανώς στο περιβόητο παλιό αναρχικό ρητό ‘Θα κατουρήσω πάνω στους τάφους σας”. Εικόνες βγαλμένες από επιστημονική φαντασία κατακλύζουν τους τοίχους. Εικόνες με τρομακτικούς εκδικητές, με μάσκες και πανοπλίες..

prosefhi    pasok 

  mama 

epanastasi 
    
       Οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων εμφανίζονται ως πιόνια που θα τα καταστρέψει ο βούρδουλας. 

 

apologismos

Και τώρα χωρίς ελπίδα για τους νέους και τα παιδιά, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Σε πλήρη απόγνωση..

hopeless
                 Κι όπως σωστά και πάλι δείχνει ο Τοίχος, αυτή η υπόθεση δεν δείχνει νάχει καλό τέλος..
    DSC02740
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...